Archive for September, 2011

In productie, domeniile de activitate sunt unele dintre cele mai diverse: de la informatica, studii si cercetari, banci si asigurari, pana la comert. Desi considerata una dintre meseriile de jos ale  comertului, merchandiser-ul are rolul sau vital in politica de functionare a unei firme ce distribuie produse. De ce? Pentru ca el este persoana insarcinata sa aibe grija ca spatiul firmei la care lucreaza sa fie respectat, sa ordoneze atragator marfa pe rafturi, sa tina cont de pretul fiecarui produs in parte. Printre calitatile pe care un merchandiser trebuie sa le aiba se numara comunicarea, simtul estetic al spatiului, precum si capacitatea de negociere.

 

Electricianul, un alt job de aur

De cele mai multe ori nu acordam atentie unor job-uri fara de care multe lucruri din viata de zi cu zi nu ar functiona. Una dintre aceste meserii este cea a electricianului. Acesta devine competent pentru domeniul sau de activitate prin pregatirea profesionala pentru  constructia, instalarea, intretinerea, modificarea si repararea instalatiilor si utilajelor electrice.

Un electrician trebuie sa respecte o serie de reguli, norme tehnice specifice, anumite standarde. Electricienii pot contribui la dezvoltarea, in faza initiala, a unui sistem electric, a unei instalatii electrice sau, ulterior, la intretinerea acestora. Mai mult de atat, un electrician poate sa fie specializat in instalatii electrice existente la bordul autovehiculelor, a navelor maritime, aeronavelor sau a unor platforme mobile.

Mineritul modern (III)

Mineritul este o meserie de aur. Mai ales atunci cand aceasta se realizeaza in sanul unui program amplu, care are in vedere protejarea si dezvoltarea unor piloni importanti in zona in care se realizeaza activitatile miniere. Mineritul din Rosia Montana, prin proiectul initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation, este gandit, pe langa folosirea tehnologiilor sigure si proiectate la cele mai inalte standarde, si in conformitate cu investirea continua in patru piloni de baza: economie, mediu, patrimoniu si comunitate.

 

 

Industria mineritului este, cu siguranta, un domeniu in care se investeste constant, mai ales dupa primul val al crizei financiare mondiale, cand atentia s-a indreptat catre acele industrii promitoare in venituri substantiale, precum si dupa cel de-al doilea val de criza. Iar aceasta a dus cu sine, la crearea de locuri de munca in industria mineritului. Pentru ca o industrie in plina dezvoltare are nevoie, printre multe alte resurse, de unele dintre cele mai vitale, resursele umane.

Vesti bune pentru piata muncii in industria mineritului

Vesti bune pentru aceasta piata a muncii la unul dintre cei mai importanti piloni din industria mineritului din lume – Australia. Tara aflata printre primii cinci producatori din lume de materii prime si al doilea producator de aur din lume, Australia va primi cu portile larg deschise aproximativ 70.000 de muncitori in industria mineritului. Autoritatile estimeaza faptul ca, pana in 2015, numarul de angajati direct in industria mineritului va creste cu 76% fata de procentul actual.

In Australia, industria mineritului reprezinta un sector cu o insemnatate aparte pentru economia tarii, estimandu-se ca aproximativ jumatate din exporturile totale ale acestei tari provin din aceasta arie.  Este cunoscut faptul ca industria mineritului din Australia a contribuit prin forta economica si sociala de care dispune (500 de miliarde de USD la PIB-ul tarii, in ultimii 20 de ani si 320.000 de australieni implicati direct in acest domeniu de activitate) a contribuit decisiv si la dezvoltarea infrastructurii.

Mineritul modern (II)

 

 

 

 

 

 

Mineritul modern reprezinta una dintre meseriile care vor sta la baza promovarii si implementarii dezvoltarii durabile in Romania. Iar aceasta poate fi practicata in minele din tara noastra, mai precis, mineritul modern a fost pusa pe agenda de discutii a binecunoscutului proiect Rosia Montana.

Ce inseamna mineritul modern la Rosia Montana?

In cadrul amplului proiect se dezvolta, la ora actuala, un plan de investire responsabila in comunitate: de la asistenta , monitorizare a procesului de relocare si stramutare, construire a unor cutii de colectare si linii telefonice de primire a sugestiilor si sesizarilor localnicilor, pana la organizarea unor consultari publice cu autoritatile locale, implementarea unui departament dedicat relatiilor cu intreaga comunitate si a unui birou de informare, orientare si consiliere pentru sateni. Pentru ca mineritul modern inseamna mai mult decat folosirea unor tehnologii avansate.Vorbeam intr-un articol anterior despre mineritul modern din aceasta zona, care va presupune implementarea unui sistem de management al cianurii foarte complex si bine integrat, pentru ca intreaga zona sa fie protejata si reabilitata la standardele corespunzatoare. Insa, mai mult decat atat, mineritul modern de la Rosia Montana va presupune si grija constanta fata de comunitatea bastinasa.
La Rosia, mineritul modern nu se va opri numai in aceste puncte. Comunitatea va primi sprijinul promis continuu, luandu-se in calcul formarea satenilor intr-un spirit antreprenorial care va dezvolta, in acelasi ritm constant, zona. Pentru ca mineritul modern este dovada unui spirit responsabil.

Mineritul modern (I)

Daca pescuitul maritim reprezinta una dintre cele mai provocatoare meserii de lume, acelasi lucru il putem spune si despre minerit. Iar o meserie devine cu atat mai provocatoare, cu cat se folosesc tehnici din ce in ce mai noi in realizarea ei. Mineritul modern reprezinta una dintre aceste meserii. Iar mineritul modern, in tara noastra, se poate practica la Rosia Montana. In cadrul uzinei din aceasta zona vor fi construite sisteme de monitorizare si retinere in siguranta de rezerva in jurul tuturor rezervoarelor care contin cianura. Aceasta metoda moderna va face parte dintr-un management complex al cianurii care va cuprinde si un instructaj de lucru pentru muncitori, precum si echipament personal de protectie.

Dincolo de provocarile pe care pescuitul maritim le presupune, importanta acestei meserii este data si de vitalitatea ei pentru piata economica si pentru mediul inconjurator al tarii in care se practica cu precadere aceasta meserie.

Multi dintre cetatenii Europei depind de resursele marii, exploatarea acestora fiind pentru ei o sursa de venit, o sursa de viata. Pe langa exploatarea zacamintelor de petrol si gaz aflate in larg pentru obtinerea energiei, exploatarea resurselor maritime trebuie realizata in mod responsabil, evitand, pe cat este posibil, pescuitul excesiv. Este important sa fim responsabili pentru ca sectorul pescuitului se situeaza pe locul patru in lume, furnizand, anual, aproximativ 6,4 tone de peste. Si, poate la fel de important pentru economia tarilor in care se practica pescuitul maritim, este asigurarea de locuri de munca pentru mai mult de 350.000 de persoane.

Pescuit maritim spectaculos

Pescuitul maritim reprezinta una dintre cele mai provocatoare meserii din domeniul productiei. Clipul de mai jos face dovada acestui fapt:

Cu totii stim ca proiectul Rosia Montana este pe agenda publica de discutii si, mai mult decat atat, este unul dintre cele mai arzatoare subiecte. Reinceperea activitatilor miniere din zona aduce cu sine o serie de aspecte pozitive, printre care: generarea a peste 1,8 miliarde de dolari pentru statul roman, colectarea si epurarea apelor acide din zona si eliminarea poluarii produsa de exploatarile anterioare, reabilitarea zonelor afectate sau restaurarea si concervarea siturilor istorice si arhelogice. Insa, poate, un beneficiu  la fel de important precum cele enumerate mai sus, sunt crearea a peste 2.300 locuri de munca directe pe parcursul etapei de constructie si 800 de locuri de munca directe in timpul etapei de constructie, precum si crearea a peste 3.000 de locuri de munca in total, in Romania, pe perioada operarii si dezvoltarii proiectului.

Rosia Montana este mai mult decat o mina de aur, o adevarata mina de locuri de munca, pe o piata care se afla intr-o perioada de tranzitie si refacere de dupa criza financiara mondiala.

Entomologie criminalistica

Pentru pasionatii de stiinta mortii, una dintre meseriile cele mai moderne o reprezinta entomologica. Daca luam in vedere cazul in care se descopera un cadavru, informatia primordial necesara anchetatorilor are in vedere data si ora decesului. Pentru a stabili cu cat timp in urma s-a produs moartea, una dintre metodele cele mai eficiente si interesante, dar pe atat de dezagreabile, o reprezinta cercetarea insectelor care se hranesc cu cadavre. Foarte multe specii de muste si gandaci iau in stapanire trupul neinsufletit, colonizarea realizandu-se intr-o anumita ordine, fiecare specie in parte regasindu-se pe cadavre in diferite stadii de dezvoltare (de la oua, larve, pupe sau insecte adulte). In functie de aceste aspect, un entomolog experimentat stabileste cu precizie cand s-a produs decesul, informatia rezultata fiind esentiala pentru desfasurarea ulterioara a anchetei.