Archive for October, 2011

Una dintre industriile dezvoltate din Canada si care aduce un aport important in economia tarii este mineritul. Astfel, potrivit “Mining Association” din Canada, aproape 351.000 de mii de canadieni lucreaza in industria extractila si in cea a prelucrarii de metariale. Potrivit aceluiasi raport, unul dintre 48 de canadieni lucreaza in minerit.

Somajul la Rosia Montana

Aceasta este imaginea minerilor de la Rosia Montana cu putin timp inainte ca mina de acolo sa fie inchisa. Somajul, in zona, scadea vertiginos, fapt care a facut ca, in prezent, acesta sa inregistreze un procent de peste 65%. Mineritul, la Rosia Montana, reprezinta o meserie fundamentala care trebuie relansata, pentru ca, in acest fel, vor fi create mii de locuri de munca, conexe sau nu industriei de minerit.

Electromecanicul

In domeniul industriilor, electromecanicul are o meserie de o insemnatate aparte. El este cel care se ocupa, in principal cu montajul, punerea in functiune, intretinerea si repararea instalatiilor electromecanice. De asemenea testeaza prototipurile, concepe si realizeaza scheme de montaj ale instalatiilor, contribuie la estimarea cantitatilor si costurilor materiale, la estimarea fortei de munca necesare, asigurand, in acelasi timp, controlul tehnic al instalatiilor.

Locuri de munca la Rosia Montana

Potrivit investitorilor canadieni care doresc implementarea proiectului minier la Rosia Montana, locuitorii vor avea foarte mult de castigat prin prisma crearii unui numar insemnat de locuri de munca. Acest lucru este sustinut si de Oprisa Stefanica, vicepresedinte Asociaţia Pro Dreptatea din Rosia Montana.

Croitorul

Una dintre meseriile vechi si foarte cautate, mai ales, in trecut, este cea a croitorului. In industria confectiilor si a tesaturilor, croitorul este cel care are dificila sarcina de a crea sau de a “repara” hainele pe placul tuturor clientilor.

De obicei, el isi desfasoarea activitatea in ateliere de croitorie, in fabrici de imbracaminte, acasa, in general, intr-un mediu cu efecte adverse minime.

Mineritul la Rosia Montana

Mineritul la Rosia Montana reprezinta una dintre cele mai vechi meserii de pe teritoriul fostului asezamant geto-dac. Mineritul la Rosia montana este o meserie milenara care se doreste a fi reinviata de catre localnici.

 

Mineritul la Rosia Montana – sustinut de localnici

In ziua de astazi, mineritul la Rosia Montana reprezinta amintirea unei fascinatii de peste 2000 de ani. Tot astazi, mineritul la Rosia Montana a devenit o necesitate pentru locuitori. Acestia isi doresc reluarea exploatarilor miniere, pentru ca miile de locuri de munca ce se vor crea le vor aduce zambete de liniste pentru ziua de maine.

Mineritul la Rosia Montana este mai mult decat o necesitate sau o solutie, este un mod de viata.

Iginerul, un job la moda

Se cauta din nou, ingineri!

Muncitorii calificati si specialistii sunt foarte cautati in Europa, insa in acest an, sanse foarte mari de angajare sunt si in Romania. Domeniile vizate sunt industria auto, infrastructura, industria grea si industria bunurilor de larg consum. Foarte multe locuri de munca in aceste domenii vor putea fi disponibile, mai ales in randul companiilor care au supravietuit crizei economice mondiale.

Mineritul si folosirea cianurii

Orice meserie implica o serie de riscuri, iar mineritul este una dintre acestea. Despre mineritul de la Rosia Montana v-am povestit in nenumarate randuri, pentru ca acesta reprezinta, acolo, o meserie de aur.

Pentru multi, practicarea mineritului in procesul de extractie a aurului, folosind cianura, este o metoda riscanta. Realitate este, insa, cu totul alta. In fapt, 90% din aurul extras in lume este obtinut prin tehnologia cu cianura. De ce? Pentru ca, la ora actuala, aurul se gaseste in particule foarte mici in roci, iar pentru a putea fi scos in cantitati insemnate, cianura este una dintre putinele substante prin care aurul poate fi extras in conditii de siguranta si eficienta.

Macaragiul

In domeniul productiei, o meserie cu totul importanta si, in acelasi timp, periculoasa, este cea a macaragiului.
Munca acestuia consta în transportarea diferitelor greutati de la un loc la altul,
prin folosirea unei macarale si a altor echipamente de ridicat sau lucrul pe diferite
macarale de constructie, alaturi de elemente de operare si semnalizare manuala, prin telefon sau alte mijloace de comunicare.

Reluarea mineritului la Rosia Montana va reprezenta o gura de aer pentru comunitatea locala. De ce? Pentru ca, din punct de vedere economic, pentru cresterea nivelului de trai, se vor crea locuri de munca. Si nu doar pentru localnici, ci si pentru cei din satele vecine Rosiei, Campeni, Abrud, Bucium. Si, mai mult decat crearea de locuri de munca, toate aceste persoane vor beneicia de cursuri de pregatire acreditate, care le vor ajuta sa fie mai eficiente in munca pe care o vor practica.