Archive for November, 2011

Contabilul

Munca de contabil implica o gama larga de activitati de contabilitate.

Ce reprezinta, in fapt, aceasta gama larga de activitati? Responsabilitatile sale sunt: sa tina evidentele contabile si registrele(registrul mic de casa si registrul principal de casa), sa faca consemnari în registrele contabile, sa tina evidenta activelor – sa întocmeasca documente contabile – sa întocmeasca calculele finale – sa înregistreze date despre active si situatia financiara dintr-o organizatie – sa completeze declaratiile de impozit pe venit (sa calculeze veniturile si încasarile si impozitele pe venit datorate) etc.

Brutarul

Munca unui brutar consta în producerea diferitelor produse de panificatie.

Responsabilitatile sale principale sunt: sa trateze si sa proceseze materiile prime si ingredientele (faina, grasimile, zaharul, drojdia, apa etc.) – sa faca diferite aluaturi si mixturi conform retetei de productie – sa traga în forme aluatul si produsele de panificatie, pastele – sa faca pâine, aluaturi de foi si alte produse de panificatie – sa produca si sa aplice decoratiuni pe produsele de panificatie – sa curete, sa întretina si sa faca reparatii simple la masinile si echipamentul folosit în patiserie – sa stocheze sau sa vânda produsele.

Nu mai este o noutate faptul ca mineritul, la Rosia Montana, reprezinta o necesitate. Si nu numai dezastrul existent de acolo justifica acest lucru ci, poate mai important si mai pregnant decat oricare alta realitate, acest lucru este legitimat de nevoile comunitatii.

Nu de putine ori, localnicii si-au exprimat, mai mult decat nevoia, visul ca mineritul sa redevina acea meserie de baza la Rosia Montana. Unul dintre acesti localnici este Sanda Lungu. Iata ce inseamna pentru ea mineritul:

“Din cate stiu de la tatal meu, era ceva minunat. Tata nu a fost de la Rosia, a fost de la Ramnicu Sarat. Dar atata pasiune a pus in ceea ce a facut si cu atta drag mergea la serviciu. Imi amintesc ca venea acasa uneori atat de obosit, dar ne povestea, cu entuziasm, cat a lucrat, cat a inaintat in mina, cati vagoneti au scos afara cu minereu. Era o munca foarte grea, dar in acelasi timp era atat de frumoasa.”

 

Cofetarul

Munca unui cofetar este de a face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie.

Asadar, responsabilitatile sale principale sunt:  acceptarea, verificarea si depozitarea ingredientelor pentru prepararea dulciurilor si calcularea consumului acestora în functie de gramaj – face aluaturi, mixturi, cozonaci si creme, înghetata, produse semifinite si finite de cofetarie – proiectarea si executarea de produse de cofetarie mai elaborate – sau vinderea de dulciuri clientilor. De asemenea, cofetarul verifica calitatea produselor si preleveaza esantioane pentru analiza de laborator – depoziteaza, prezinta si asigura prepararea si pastrarea produselor în conditii igienice.

Cercetatorul chimist

Cercetatorul chimist presteaza munca de cercetare în industria chimica. Obligatiile sale principale sunt: sa faca munca de cercetare pentru descoperirea de noi procedee, metode si fenomene chimice, sa descopere noi sisteme de productie în industria chimica pe baza combinatiilor substantelor chimice (cum ar fi productia de material plastic, cauciuc, productia de medicamente sau pentru produse alimentare).

De asemenea, poate conduce o echipa de cercetare, participa la cercetare pe plan international si coopereaza pe plan stiintific cu alti cercetatori.

Bijutierul

Bijutierul este cel care creeaza obiecte decorative sau bijuterii. O alta denumire a acestei meserii este aceea de bijutier curelar (mai ales atunci când produsul este diamantul si procesul implica fixarea lui pe o curea sau o cingatoare / cordon) sau bijutier care fixeaza pietrele pretioase.

Asadar, responsabilitatile sale principale sunt: sa foloseasca diferite tehnici de lipire, modelare, lipire cu punct, lipire cu substante adezive sau prin alte metode, sa creeze produse complexe, unice, în scopul folosirii lor ca decoratiuni pentru bijuterii. Sa întretina masinile si echipamentul cu care lucreaza.

Proiectul minier de la Rosia Montana vine in intampinarea comunitatii de acolo cu o serie de beneficii. Si, poate, unul dintre cele mai importante dintre acestea este cel potrivit caruia derularea proiectului are un impact extrem de pozitiv asupra gradului de ocupare a fortei de munca din zona.

Ceea ce se intampla, in prezent, la Rosia Montana demonstreaza utilitatea acestui proiect.

Care este impactul social al crearii locurilor de munca la Rosia Montana?

Este cunoscut faptul ca investitorii canadieni ofera pachete salariale atractive in raport cu media castigurilor salariale din zona, ceea ce va avea implicatii sociale pozitive prin asigurarea resurselor financiare necesare unui trai decent.

Mai mult, specificul exploatarii miniere ofera oportunitati de angajare si pentru muncitorii necalificati si semi-calificati, care si-ar gasi cu greu un loc de munca in alta parte.

Auditorul

Auditorul este cel care are rolul de a certifica corectitudinea înregistrarilor contabile dintr-o firma si respectarea procedurilor financiare în vigoare.

Responsabilitatile sale sunt: sa monitorizeze respectarea normelor în vigoare (audit extern), sa monitorizeze respectarea reglementarilor si procedurilor interne (audit intern). Adesea, auditul se refera sa datele si indicii economici si financiari – procesati de un auditor economic sau contabil.

Aurarul

O meserie “de aur” si la propriu si la figurat o reprezinta cea a aurarului. Acesta executa bijuterii si alte obiecte decorative din aur si alte metale pretioase, dar mai ales din aur. Ocupatii inrudite cu aurarul sunt cea de argintar si giuvaergiu.

Principalele obligatii ale aurarului sunt: sa bata aurul, argintul si aluminiul si sa-l taie, sa-l pileasca, sau sa foloseasca tehnici de turnare a metalului topit. Sa repare bijuterii din aur. Sa întretina masinile si echipamentul folosit.

 

 

Asistentul topograf

Asistentul topograf este, cu siguranta, una dintre meseriile despre care foarte putini stiu multe lucruri.

Aceste este asistentul supraveghetor (uneori cunoscut si ca “baiatul de legatura”), un lucrator care asista un topograf de teren, mai ales un topograf care face harta unui teren.

El trebuie sa care si sa tina baliza topografului în punctele corecte pentru a determina înaltimile si sa puna tarusi pentru trasarea hartii, a schitei cladirii, minei sau a altor cladiri; sa înregistreze rezultatele masuratorilor, sa faca calcule simple, uneori sa aiba grija de instrumentele geodezice.