Archive for December, 2011

Actuarul

Actuarul este persoana care calculeaza si analizeaza relatia dintre prima de asigurare colectata si beneficiile platite în special cu privire la asigurarile de viata si pensii.

Asadar, principalele sale responsabilitati sunt: sa emita metodologii de calculare a politelor de asigurare si a rezervelor, sa monitorizeze si sa evalueze eficienta politelor de asigurare (astfel ca societatea de asigurari sa nu plateasca detinatorilor de polite de asigurare mai mult decât colecteaza prin prime), precum si sa pregateasca materialele justificative pentru planurile financiare ale companiei de asigurari.

Electricianul auto

Electricianul auto este cel care instaleaza, regleaza si repara partile electrice si electronice de la autovehicule.

Asadar, principalele sale responsabilitati sunt: sa instaleze, sa regleze si sa repare de exemplu generatoare de curent, alternatoare, startere, pompe de combustibil si regulatoare de voltaj. De asemeneam el mai trebuie sa identifice defecte la sistemele de control electronic si sa înlocuiasca elementele si componentele defecte cu altele noi. Lucreaza cu componente si circuite electronice, masoara diferite variabile electrice.

Cantaragiul

Probabil ca nu multi ati auzit de aceasta meserie, insa ea exista. Cantaragiul  este persoana care cântareste bunurile.

Care sunt responsabilitatile sale? Sa cantareasca bunurile sau produsele; sa inregistreze cantitatile cantarite in registre sau note de livrare si sa noteze operatiunile facute; sa foloseasca cantare de diferite dimensiuni; poate sa lucreze in companii de export si de import; poate sa cantareasca saci, cutii, produse agricole fara ambalaj, animale, camioane incarcate etc.

Locuitorii de la Rosia Montana incearca de fiecare data sa arate cat de mult le lipseste mineritul si cat de importanta este reluarea acestei activitati cu o traditie impresionanta, de doua milenii.

Unul dintre locuitorii comunitatii care au avut curajul sa isi spuna povestea si sa arate cat de saraca este Rosia Montana acum, fara minerit, este Sanda Lungu. Ea isi aduce aminte de vremea cand tatal ei isi facea cu drag meseria, pentru familia pe care trebuia o sa intretina:

“Bunicii mei ii spuneau «Melu», de la miel, ca era asa bland si bun. Venea seara ud si murdar de galita, apa din aceea rosie. Se schimba afara si apoi intra in casa si se spala in lighean. Abia dupa aceea luam masa impreuna. Avea mainile atat de muncite si cateodata cand faceam prostioare ne zicea «Vedeti voi mainile astea? Pentru voi muncesc..» Si atunci uitam sA fim rai!”

Cosarul

Munca unui cosar este de a curata, inspecta, intretine si a repara cosurile, utilitatile de evacuare a fumului si diferite echipamente de incalzire.

Astfel, principalele sale responsabilitati sunt: sa curete cosurile si utilitatile de evacuare a fumului, cosurile industriale, boilerele de la centralele termice, boilerele industriale, cuptoarele de pâine precum si camerele de fum – sa curete cosurile de fabricilor, sa colecteze si sa deverseze funinginea – sa curete anumite boilere, incineratoare precum si sistemele de evacuare ale acestora – sa faca mici reparatii la echipamentele de încalzire, sa înlature defectele, de exemplu sa înlocuiasca anumite piese simple etc.

Cartograful

Meseria de cartograf este de a intocmi harti terestre si maritime si de a face o serie de machete in trei dimensiuni, pentru diferite scopuri. (Acestia sunt cunoscuti si ca persoane care întocmesc hartile sau ofiteri cu hartile maritime). Cei care lucreaza la hartile de pe mare sunt cunoscuti si sub denumirea de cartografi hidrografi. Cei care strabat terenurile pentru culegerea de date folositoare în vederea întocmirii hartilor sunt cunoscuti sub denumirea de cercetatori cartografi.

Blanarul

Blanarul este cel care face de obicei haine de blana, pelerine, veste, gulere, si alte articole de acest gen din blana naturala si sintetica.

Printre obligatiile sale principale se numara potrivirea, coaserea, imbinarea si tivetarea partilor pregatite anterior pentru oricare haina.

Pentru cei care se impotrivesc proiectului minier de la Rosia Montana si care sunt sceptici in modul in care acesta va reusi sa ajute la dezvoltarea unor domenii conexe sau la crearea de locuri de munca, este bine de stiut ca mineritul, daca este practic responsabil si realizat cu tehnologii moderne, poate genera astfel de schimbari. In acest sens, un exemplu concludent este mina de la Kittila, din Finalnda. Iata ce declara Katarina Kinnunen, director de dezvoltare economica al Consiliului Local din Kittila:

”Cifra de afaceri anuala se reflecta in taxele colectate, in special TVA, taxe pe venit si pe proprietati. Activitatea minierăa din Kittila a generat o cerere mai mare de produse si servicii si a creat locuri de munca in metalurgie, inginerie, constructii, hoteluri, sanatate si in industria alimentara”.

Aceasta a mai explicat ca industria miniera este un furnizor de locuri de munca sigure, pentru ca acestea nu pot fi transferate in alte state, datorita specificului.

Botanistul

Botanistul presteaza munca de cercetare în regnul vegetal, supravegheaza dezvoltarea sa, descrie dezvoltarea sa sistematica si participa la protejarea plantelor. Rezultatele muncii de botanist sunt folosite în studii de mediu si în practica cultivarii plantelor, in agricultura, silvicultura, igiena dar si in planificarea urbana si rurala. Botanistul are oportunitati ocupationale in institute de cercetare stiintifica cu specializare in biologie, în institute care se ocupa cu cresterea plantelor, în institutii guvernamentale de conservare a naturii, în universitati, muzee, silvicultura, amenajarea peisajului, farmacie, fitoterapie si in alte domenii.

Arhivarul

Arhivarul are datoria de a înregistra documente, planuri, proiecte, rapoarte, studii si alte înscrisuri importante si documente scrise în asa numitele arhive.

Principalele sale resposabilitati sunt:  sa arhiveze sistematic si sa verifice materialele date spre arhivare, adica sa fie capabil sa gaseasca rapid documentele depuse în arhiva. In arhivele mari si in locurile de depozitare a unor documente multiple, denumirea acestora trebuie inregistrata în cataloage, pe baza carora persoanele interesate le pot imprumuta.