Archive for January, 2012

Fabricantul de zahar

Fabricantul de zahar se ocupa cu producerea zaharului pe cale industriala.

Proceseaza materia prima de baza (sfecla de zahar) prin cântarire, preparare, curatare, spalare, taiere în felii, extragerea, curatarea, filtrarea si îngrosarea sucului, fierberea si manevrarea siropurilor, uscarea, racirea si sortarea produsului obtinut pe care îl transforma în zahar si alte produse zaharoase.

Sambata aceasta, aproximativ 1.200 de rosieni au participat la un miting organizat in localitatea Rosia Montana de catre sustinatorii proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation. Organizatorul principal al mitingului a fost sindicatul Viitorul Mineritului.

Cu ocazia organizarii acestei manifestatii, rosienii si-au exprimat dorinta ca mineritul sa fie relansat, sa aiba un loc de munca, in definitv, sa urmeze traditia milenara a practicarii mineritului, singura solutie care poate salva Rosia Montana de la dezastru.

Asadar, acestia si-au facut exprimata dorinta, cantand imnul sau cantece traditionale precum “Din tara motilor noi am venit”. Totodata, mesajele catre guvern au inclus o serie de revendicari, toate cu referire la faptul ca rosienii vor sa aiba un loc de munca in minerit: “Dati-ne de munca!”, “Stam pe aur si murim de foame!”, “Jos somajul!”, “Vrem sa muncim acasa”! s.a.

 

Designer de interior

Meseria unui designer de interior implica proiectarea, consultarea, amenajarea si supravegherea tuturor aranjamentelor de decoratiuni interioare. Decoratorii de interioare sunt de obicei persoane fizice autorizate si îsi gasesc singuri clientii.

Sarcina lor este de a face design arhitectural pentru interioare, pentru mobilierul din apartamente, birouri si alte tipuri de cladiri, sa dea sfaturi cu privire la alegerea mobilei si accesoriilor, sa amenajeze sau sa reconditioneze interioarele din cladirile istorice si sa conserve mostenirea culturala, sa colaboreze cu alti decoratori la elaborarea planurilor de la târguri si expozitii etc.

Dantelareasa

Dantelareasa aplica o serie de tehnici manuale (de exemplu, bobinarea dantelei, lucrul la gherghef etc.) pentru a face dantela, folosind o gama larga de materiale ca materie prima.

Obligatiile includ: sa faca gulere, mansete, cravate, bijuterii din materiale textile, produse moderne si complicate etc. Lucreaza si ca restaurator în muzee. Lucreaza dupa indicatiile unui artist sau îsi creeaza propriile modele.

 

 

Forjorul

O meserie de care cu siguranta nu ati auzit este cea a forjorului.

Munca de forjor este aceea de a prelucra parti metalice prin forjare, adica piesele care se lucreaza mai întâi se încalzesc pentru a le face mai moi si apoi se modeleaza prin batere cu ciocanul si prin îndoire. În regiunile agricole, forjorul poate fi cunoscut si sub numele de fierar sau potcovar (acesta este în special calificat sa lucreze cu caii) si munca asociata cu aceasta profesiune este potcovirea cailor, precum si confectionarea, ascutirea si repararea uneltelor agricole si a altor unelte si echipamente agricole.

V-am mai vorbit in articolele anterioare despre fortele din industria mineritului din Europa, cum sunt Suedia si Finlanda si despre cum mineritul a schimbat fata oraselor in care au fost construite mine moderne.

Unul dintre aceste orase este Kittila, o localitate de numai 6.200 de locuitori din nordul Finlandei. Aici, mineritul s-a dezvoltat treptat, incepand cu exploatarea unui zacamant de aur de la mijlocul anilor 2000. In tot acest timp, rata somajului s-a injumatatit, iar numarul turistilor a crescut in mod exponential. Totul, datorita mineritului.

Mina de la Kittila poate fi un model de succes pentru Rosia Montana. De altfel, orasul din Finlanda nu este numai locul unde se afla cea mai mare exploatare de aur din intreaga Europa, ci si destinatia turistica numarul 1, in timpul iernii.

Electricianul in comunicatii

Electricianul de comunicatii executa, asambleaza, pune în functiune si repara echipamente de protectie, comunicatie, masurare, semnalizare si radio de la statiile de cale ferata si de pe sine.

Dintre responsabilitatile sale principale enumeram: sa execute, sa asambleze, sa instaleze si sa repare astfel de echipamente.

Acarul

Munca unui acar/manevrant de vagoane consta in manevrarea vagoanelor si a cisternelor, organizarea seturilor de vagoane si platforme pe calea ferata, în scopul de a le directiona catre destinatia dorita, în conditii de siguranta si conform reglementarilor si standardelor cu privire la siguranta traficului pe calea ferata.

Responsabilitatile sale sunt: sa manevreze vagoanele si cisternele, sa verifice legaturile dintre vagoane, sa slabeasca sau sa strânga cuplajele de la vagoane, sa verifice sistemul de frânare, sa se retraga cât mai rapid posibil. Uneori acest lucru se face chiar de la locomotiva, adica verificarea setului de vagoane, activarea sistemului de frâne, fara ca acarul sa mai intre în spatiul dintre vagoane.

Conducator transportoare electrice

Conducatorul de transportoare electrice conduce si întretine diferite tipuri de transportoare electrice (de mici dimensiuni cum sunt tractoarele si traulerele, cele pe baterie folosite în gari etc.) si manipuleaza incarcatura acestora.

Responsabilitatile sale includ: sa conduca transportoarele electrice, sa le încarce, sa le descarce conform necesitatilor.

 

Industria mineritului in Romania este, poate, una dintre cele mai sarace industrii in ceea ce priveste locurile de munca disponibile. Din pacate, tara noastra nu a reusit, inca, sa priveasca statele lumii care au dezvoltat intr-un sens eficient mineritul, ca modele de urmat.

In acest sens, una dintre aceste tari este Canada. Aici, sectorul minier  este de 12 ori mai mare decat cel din industria lemnului si de 3 ori mai mare decat agricultura, reprezentand cam 195 din totalul exporturilor tarii. Cat despre piata muncii, aceasta are aproximativ peste 350.000 de angajati, adica aproximativ unul din fiecare 48 de locuri de  munca este specific industriei mineritului.

In Romania, proiectul minier de la Rosia Montana este singurul exemplu prin care tara noastra poate sa dezvolte o industrie eficienta, furnizand, in acelasi timp, locuri de munca suficiente.