Archive for February, 2012

Muncitorul forestier

Muncitorul forestier executa lucrari manuale si de baza în domeniul forestier.

Obligatiile includ: sa incarce, sa descarce si sa imprastie solul, compostul sau îngrasamintele, sa ude copacii din pepiniera, sa colecteze seminte si fructe de la plantele de padure, sa afâneze pamântul, sa planteze puieti, sa stropeasca plantele cu diverse substante pentru a le proteja împotriva daunatorilor etc

Zetarul

Zetarul pregateste, corecteaza, rectifica si aranjeaza texte pentru tipar (la ziare, periodice, literatura beletristica si de specialitate, manuale, dictionare, texte juridice etc.) astfel încât acestea sa poata fi tiparite prin utilizarea unor tehnici adecvate.

Obligatiile includ: sa corecteze textul ce urmeaza a fi redactat – sa marcheze greselile (gramaticale, de redactare si altele) folosind simbolurile standard pentru corectura de text atât în limba materna cât si în cea straina – sa aplice regulile de gramatica si cele de ortografie – sa foloseasca cuvinte si simboluri de origine straina, litere ale alfabetului grec si eventual alte simboluri, folosind regulile de tipografie etc.

Mineritul a reprezentat, in urma cu foarte mult timp, la Rosia Montana, meseria fundamentala, cea care asigura viitorul intregii comunitati. Si, cel mai important, nu numai al localnicilor din Rosia Montana, ci si al comunitatilor vecine acesteia. De curand, comunitatea si-a exprimat din nou dorinta arzatoare ca proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation sa fie implementat, pentru ca, in acest fel, se vor crea multe locuri de munca, iar rosienii isi pot asigura un viitor linistit. In acest sens, Cristian AlbuPreședintele Sindicatului Viitorul Mineritului, Rosia Montana, a declarat urmatoarele:

“Noi suntem rosieni, noi ne dorim cu adevarat ca Rosia Montana sa aiba un viitor. Si stim sigur ca viitorul nu se construieste prin farse stupide și sarade infantile, ci prin investitii, prin eforturi, prin solidaritate. Luptandu-ne pentru demararea proiectului minier Rosia Montana, avem incredere ca luptam pentru viitorul Rosiei si pentru ca mineritul sa redevină ceea ce era candva: un motor al economiei romanesti.”

Tesatorul

Tesatorul tese fire, fibre si alte materii prime pentru tesaturi si alte textile si produce diferite textile sau carpete.

Obligatiile includ: sa produca toate tipurile de urzeli simple si multicolore (sectiuni lungi si fire orizontale) din diferite materii prime pe masini de urzit – sa dimensioneze (în timpul procesului de dimensionare pe fibre se aplica agenti de masurare si ceara textila pentru a evita ruperea fibrelor, obtinându-se astfel o mare eficienta a testului si o calitate mai buna)urzeala pe diferite masini, inclusiv sa pregateasca si sa cântareasca solutiile corespunzatoare pentru diverse tipuri de materii prime – sa pregateasca firele sau fibrele urzelii pentru procesul de tesatura, sa introduca urzeala în razboi.

Tehnicianul tipograf

Tehnicianul responsabil cu imprimarea / tiparirea este persoana care coordoneaza, controleaza si evalueaza calitatea produselor imprimate / tiparite (reviste, fluturasi, calendare, agende etc.).

Obligatiile includ: sa întocmeasca planuri pentru productia de tiparire, sa monitorizeze îndeplinirea planului si eficienta productiei de tiparire. Sa determine procedeele tehnologice pentru fiecare stadiu în parte, care consta în procesarea de materiale reproduse, tiparirea si tratamentele de finisare. Sa pregateasca documentatia tehnica, sa asigure materiile prime, energia si ustensilele de lucru. Sa raspunda de functionarea masinilor si dispozitivelor de tiparit, sa asigure repararea lor prin comanda de piese de schimb când este necesar.

Dietecianul

Dieteticianul coopereaza cu doctorul în prescrierea dietelor standard si a celor speciale pentru pacienti. În unele tari acestia pot fi implicati si în industria alimentara.

Obligatiile includ: sa supravegheze pregatirea alimentelor dietetice în spitale si unitati de sanatate etc. Sa alcatuiasca o dieta si regim nutritional complet pentru diferite tipuri de pacienti si sa se asigure ca acestia urmeaza aceste prescriptii.

Vocea comunitatii de la Rosia Montana isi spune din nou cuvantul in ceea ce priveste proiectul minier pe care investitorii straini doresc sa il implementeze in localitate. De curand, Cristian Albu, Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Rosia Montana, a redactat o scrisoare deschisa catre presa, in care a subliniat faptul ca aproape 2.000 de mineri asteapta ca mineritul sa redevina meserie de baza la Rosia Montana:

Ceea ce vreau eu sa spun e ca la Rosia Montana, astazi, 2.000 de suflete spera să inceapă proiectul minier, pentru ca oamenii stiu ca mineritul este ceea ce a ridicat aceasta localitate si tot el ii va readuce prosperitatea, pe termen lung. 1.500 de oameni din zona au iesit recent in piata din localitate ca sa ceara locuri de munca, intr-o zona in care peste 80% dintre locuitori nu au nici macar salariul minim, ca sa le cumpere mancare la copii.”

Agronomul

Datoria unui agronom este de a se ocupa cu cresterea plantelor în societatile si cooperativele agricole.

Principalele îndatoriri sunt – determinarea proceselor tehnologice pentru însamântarea culturilor, pentru cultivarea rasadurilor de legume, fructe, vita-de-vie, precum si îngrijirea acestora – administrarea si modificarea proceselor agro-tehnice si a proceselor de munca în cultivarea plantelor – determinarea modalitatilor de cultivare a recoltelor pe diferite parcele de pamânt având în vedere conditiile respective de sol – luarea de decizii cu privire la aratura si însamântare, asigurarea de îngrasaminte si protectia plantelor conform programelor aprobate de însamântare si de aratura – alegerea si procurarea de seminte etc.

 

Mecanicul in service

Mecanicul desfasoara munca de service cu gama larga de instrumente, masinarii si echipamente, unde elementele electronice adesea joaca un rol important. Acesti mecanici lucreaza de obicei în ateliere de service pentru marile companii, oferind produse electronice sau pentru companii de telecomunicatii dintr-o anumita regiune.

Acordorul de piane

Acordorul de pian testeaza si acordeaza pianul pâna când obtine sunetul corect. Acordorul de pian poate fi specializat pe diferite tipuri de piane sau pe alte instrumente, cum ar fi harpa etc.

Obligatiile includ: sa testeze pianul pentru a gasi sunetul corect si sa-i mentina mecanica în stare corespunzatoare. Face sa vibreze diapazonul si apoi compara sunetul cu cel produs de corzi; regleaza tensiunea din corzi pâna când sunetul corespunde cu cel al diapazonului de acordaj; acordeaza corzile urmatoare prin comparatie cu cele acordate deja mai înainte; poate sa repare instrumente si sa înlocuiasca partile deteriorate.