Archive for March, 2012

Tehnologul

Tehnologul din industria sticlariei si ceramicii determina si specifica aspectele tehnologice din procesele de productie.

Obligatiile includ: sa stabileasca procedurile tehnologice pentru productia de sticla, portelan si produse ceramice – sa stabileasca organizarea, procedura si conditiile tehnice de productie – sa stabileasca necesarul de achizitii de echipament de productie si operational, de masini, instrumente si agenti pentru procesele respective de productie – sa întocmeasca liste cu tipurile si cantitatea de materiale, sa faca controlul calitatii – sa supravegheze productia.

Manevrantul de vagoane

Munca unui acar/manevrant consta în manevrarea vagoanelor si a cisternelor, organizarea seturilor de vagoane si platforme pe calea ferata, în scopul de a le directiona catre destinatia dorita, în conditii de siguranta si conform reglementarilor si standardelor cu privire la siguranta traficului pe calea ferata.

Obligatiile includ: sa manevreze vagoanele si cisternele, sa verifice legaturile dintre vagoane, sa slabeasca sau sa stranga cuplajele de la vagoane, sa verifice sistemul de franare, sa se retraga cat mai rapid posibil. Uneori acest lucru se face chiar de la locomotiva, adica verificarea setului de vagoane, activarea sistemului de frane, fara ca acarul sa mai intre în spatiul dintre vagoane.

Fizicianul

Fizicianul studiaza proprietatile obiective ale materiei, forta si energia si aplica cunostintele descoperite la solutionarea diferitelor probleme tehnice si stiintifice. Contributia muncii unui fizician sta în spatele tuturor stiintelor si tehnologiilor moderne; rezultatele cercetarilor sunt folosite în domenii ca producerea energiei, transporturi, telecomunicatii, industria constructoare, în sanatate si în viata de zi cu zi. Una din descoperirile cele mai importante din punct de vedere stiintific si tehnologic din ultimele decenii, care s-a facut pe baza muncii depuse de fizicieni din toata lumea, a fost tehnologia informatica.

Obligatiile includ: sa studieze diferitele forme de energie (caldura, sunet, lumina) si transformarea acestora. Sa exploreze esenta unor fenomene ca gravitatia, electro-magnetismul si energia nucleara. In domeniul cercetarii aplicate, ei îi ajuta pe ingineri sa rezolve probleme practice specifice, propun solutii tehnice noi.

Despre proiectul minier de la Rosia Montana si beneficiile acestuia pentru comunitatea locala din Muntii Apuseni (ma refer aici, indeosebi, la unul dintre cele mai importante beneficii, acela al crearii locurilor de munca) am vorbit in repetate randuri.

De data aceasta, va voi aduce in prim plan modul in care comunitatea apuseana constientizeaza importanta proiectului. Unul dintre oamenii care au luat contact cu industria mineritului inca de la varste fragede este presedintele Asociatiei Culturale a Maghiarilor din Abrud Lorand Kopenetz:

“Eu sunt fiul unui om care a lucrat toata viata cu cianura, acum e pensionar si poate povesti oricui cum s-a folosit cianura 50 de ani in Romania, fara ca nimeni sa moară din asta, desi standardele nu erau nici pe departe cele de azi. De aceea, ii acuz de ipocrizie pe toti cei care, sub pretextul grijii pentru mediu, se opun unui proiect industrial care va crea mii de locuri de munca, nu doar in Rosia Montana, ci si in Abrud – de unde sunt – in Campeni si in multe alte localitati din zona. Si suedezii sau finlandezii isi fac griji pentru cetatenii lor, dar autoritatile nordice autorizeaza in fiecare an cate o exploatare noua cu aceeasi tehnologie.”

In slujba voluntariatului

Voluntariatul poate fi o ocupatie de aur. Iar cei care sprijina aceasta activitate sunt la fel de castigati.

Astfel, mai jos, va invit sa urmariti un filmulet  care sintetizeaza scopul campaniei initiate de Primaria sectorului 6 impreuna cu Fundatia Vier Pfoten, campanie de sterilizare a cainilor maidanezi din secotrul 6 al Bucurestiului. In acest sens, cetatenii din sector care doresc sa se implice in campanie, prin aducerea cainilor fara stapan la clinica, pot suna pentru programari la numarul de telefon:  021.316.7731 (Fundatia Vier Pfoten) sau pot contacta Directia Generala de Politie Locala Sector 6 la numarul scurt: 021.9546.

Specialistul de mediu

Sarcina ecologului este de a studia cum interactioneaza organismele între ele si cu mediul lor, impactul activitatilor umane si de alt fel si de a elabora indicatii despre cum trebuie protejat si dezvoltat mediul înconjurator.

Obligatiile includ: conceperea si desfasurarea de investigatii stiintifice care privesc protectia mediului, de exemplu protectia apelor, solului si aerului etc. – sa faca inspectii în teren, sa verifice daca standardele de sanatate si alte reglementari legale au fost respectate, inclusiv sa faca propuneri de gasire a solutiilor, sa impuna amenzi în caz de încalcare a reglementarilor – sa faca lobby pentru protectia mediului înconjurator în timpul procedurilor de amenajare urbana sau rurala, în timpul pregatirilor pentru construirea de uzine sau cladiri civile si oriunde exista interventii semnificative în mediul natural si peisaj etc.

Inginerul de zbor

Inginerul de zbor verifica starea tehnica a avionului si daca rezervele de combustibil sunt complete si corecte.

Obligatiile includ: sa identifice si sa remedieze anumite disfunctii atât pe timpul zborului, cât si înaintea zborului cu avionul, sa examineze si sa asigure o serie de reparatii mai mari cu ajutorul mecanicilor de specialitate.

El lucreaza, de obicei, la bordul avioanelor, ceea ce inseamna ca trebuie sa faca fata unor altitudini înalte, lucrul în schimburi si perioade lungi de deplasari departe de casa, precum si anumite riscuri.

Dispecerul de siguranta feroviara

Dispecerul de tren este responsabil cu operatiuni de siguranta pe calea ferata în zona garilor sau eventual într-o anumita sectiune a liniei de cale ferata.

Obligatiile includ: sa asigure functionarea regulata si fara probleme din zona respectiva – sa semnalizeze mecanicilor de tren ca pot parasi gara sau pot trece prin ea fara sa se opreasca – sa directioneze si sa controleze manevrele si alte activitati legate de asamblarea vagoanelor si/sau platformelor care formeaza trenurile, sa raspunda de îndeplinirea tuturor sarcinilor schimbului de lucru – în gari cu operatiuni complexe sa lucreze pe panouri de control si cu sistemele de siguranta a releelor sau cu alte tehnologii de operare, eventual chiar la controlul computerizat al sigurantei si sistemelor de operare.

Mineritul a reprezentat si reprezinta, dintotdeauna, la Rosia Montana, acea meserie de aur care a dat viata comunitatii si care a valorificat, sute de ani de-a randul, una dintre cele mai importante resurse ale Muntilor Apuseni, aurul.

Pentru ca, la Rosia Montana, mineritul nu mai este, in acest moment, acea activitate de baza pe care fostii mineri si minerii vor atat de mult sa o practice, acestia vor picheta in mod autorizat, incepand de astazi, 19 martie, Ministerul Mediului. Ei isi vor cere dreptul la munca si la o viata decenta. Iata cum justifica Cristian Albu, presedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”, aceste actiuniu:

“Ne propunem sa le transmitem membrilor Comisiei de Analiza Tehnica a carei sarcina este sa finalizeze evaluarea proiectului minier, precum si domnului Ministru al Mediului, ca speram ca de acum incolo, prin actiunea noastra autorizata, spatiul de la minister nu va mai putea fi ocupat abuziv, fara niciun fel de autorizatie, de catre diverse persoane, care sub pretextul ecologismului organizeaza mai mult sau mai putin spontan actiuni de intimidare.”

Incepand de sambata, 17 martie, Fundatia Vier Pfoten si Primaria Sectorului 6 au dat startul, printr-un eveniment placut, campaniei de sterilizare a cainilor fara stapan din sectorul 6 al Capitalei. Astfel, voluntarii fundatiei si-au pus in joc creativitatea si energia pentru a arata cat de necesara si frumoasa poate fi, in ziua de astazi, munca unui voluntar.

“Vremea deosebit de calda i-a scos, sambata, din case pe bucuresteni. Cei care au iesit la plimbare in parcul Drumul Taberei, au avut parte de o surpriza foarte placuta: demonstratii de dresaj canin, spectacole interactive, jocuri, concursuri si face painting.

Organizatorii manifestarilor, fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten au marcat astfel inceperea campaniei de sterilizare a cateilor fara stapan din sectorul 6. Vedetele evenimentului au fost Mulan, Tibi si Tuca, trei maidanezi salvati de pe strada si antrenati de membrii Vier Pfoten.

Adevarate vedete, cei trei catei sunt cei mai buni prieteni ai copiilor cu afectiuni grave, abandonati la nastere in spitalele bucurestene.

Timp de 20 minute, cateii au sarit peste obstacole si au facut tumbe, in aplauzele si spre incantarea zecilor de copii stransi in jurul lor.

La sfarsitul reprezentatiei, copiii au primit si un “bonus”: au fost lasati sa se joace cu Mulan, Tibi si Tuca.

“Fata babei si fata mosului”

Foarte gustate de cei mici au fost si spectacolele interactive. Copiii au cantat si au dansat alaturi de animatorii care au pus in scena cunoscuta poveste “Fata babei si fata mosului”.

Povestea a fost adaptata evenimentului. Astfel, fata mosului nu era doar frumoasa si harnica, dar si iubitoare de animale.

Cei mai curajoşi dintre micuti s-au lasat pictati pe fata de desenatori priceputi. Pentru ca a fost un eveniment dedicat cateilor, sedinta de face painting nu putea avea ca tema decat cel mai iubit prieten al omului.

Asa ca micutii s-au ales pe fata cu mustati si botic de catei. La mare cautare au fost si desenele pe tricouri, modelajul de baloane sau concursurile de alergare cu catei.”

(sursa articol)