Archive for April, 2012

Tehnologul chimist

Tehnologul din industria chimica stabileste si precizeaza aspectele tehnologice ale proceselor de productie din industria chimica.

Obligatiile includ: stabilirea procedurilor tehnologice pentru diferite tipuri de produse chimice, organizarea, procedura si conditiile tehnice de productie, cerintele pentru achizitia de echipament si masinile folosite în productie si in operare, precum si intocmerea unei liste cu cantitatea si tipul de materiale.

Maistrul lucrator in metal

Maistrul lucrator in metal sau alamarul executa diferite obiecte de cult, obiecte decorative si obiecte utilitare (cum sunt sfesnice si lampi speciale de cult) dupa un proiect artistic.

Obligatiile includ: executarea diferitelor obiecte de cult, obiecte decorative si utilitare dupa schitele artistilor plastici sau dupa sabloanele istorice si propriile desene; restaurarea obiectele din metal (cum sunt arme si armuri) cu valoare istorica, precum si intretinerea echipamentului si a dispozitivelor folosite.

Graficianul audio-vizual

Munca unui grafician audio-vizual consta in elaborarea, la solicitarea clientilor, a desenelor grafice pentru o gama larga de activitati, prin folosirea diverselor tehnici grafice, inclusiv grafica pe calculator.

Obligatiile includ negocierea cu clientii interesati in gasirea de anumite desene grafice, stabilirea a ce anume doresc clientii, discutarea, in prealabil, a ideilor si propunerilor, realizarea graficii pentru carti si reviste (sau doar pentru copertele cartilor), pentru postere, afise de mari dimensiuni, fluturasi, invitatii, calendare, sigle de societati, materiale de reclama, precum si pentru reclame individuale in ziare, periodice si cataloage, postere de reclama si reclame luminoase etc.

Aceasta este parerea lui Dragos Tanase, directorul general al investitorilor de la Rosia Montana Gold Corporation, companie care incearca de ani buni sa implementeze unul dintre cele mai complexe proiecte miniere din Europa. In acest sens, acesta a declarat, de curand, urmatoarele:

“Cred ca politicienii ar trebui, mai ales in aceasta perioadă de criza, sa fie orientati catre crearea de locuri de munca. Oamenii sunt si ei parte a mediului, nu poti sa separi patrimoniul si mediul de oameni – oamenii din Rosia Montana, din zona respectiva, vorbim aici de mii de oameni care nu au un loc de munca si care asteapta o solutie. Cred ca politicienii trebuie sa-si indrepte atentia, in primul rand, asupra oamenilor.”

Tehnicianul tipograf

Supravegherea maşinii offset

Tehnicianul responsabil cu imprimarea / tiparirea este persoana care coordoneaza, controleaza si evalueaza calitatea produselor imprimate / tiparite (reviste, fluturasi, calendare, agende etc.).

Obligatiile includ: sa intocmeasca planuri pentru productia de tiparire, sa monitorizeze indeplinirea planului si eficienta productiei de tiparire. Sa determine procedeele tehnologice pentru fiecare stadiu în parte, care consta în procesarea de materiale reproduse, tiparirea si tratamentele de finisare.

Electricianul in constructii

Electricianul constructor presteaza munca de electrician in cadrul cladirilor nou construite sau a caselor particulare deja existente.

Obligatiile sale includ: tragerea de cabluri prin tuburi fixe si flexibile, instalarea de panouri de distributie, intrerupatoare de circuit, prize si alte dispozitive electrice, precum si repare si reconditionarea de instalatii electrice.

El isi desfasoara activitatea in interiorul cladirilor in constructie sau a unora deja locuite.

Inginerul in telecomunicatii

Inginerul de telecomunicatii functionarea tehnica în cadrul sistemelor de telecomunicatii.

Obligatiile sale includ: supravegherea operatiunile tehnologice din telecomunicatii, rezolvarea plangerilor si  planificarea, actualizarea si dezvoltarea in continuare a sistemelor de telecomunicatii.

In general, inginertul in telecomunitaii activeaza in medii de lucru care nu ridica probleme deosebite.

Muncitorul izolator

 Izolarea coturilor conductelor

Izolator este cel care realizeaza izolatii la diferite echipamente, cum sunt tevi, rame si spatii, contra temperaturilor înalte sau scazute, zgomotului, vibratiilor, conditiile de vreme si altor conditii adverse.

Munca sa se desfasoara în interiorul cladirilor si a altor facilitati sau în aer liber la canalele de distributie si de colectare, într-un mediu unde este praf si murdarie si unde se lucreaza cu substante chimice, unde sunt conditii de vreme schimbatoare, temperaturi înalte, precum si în locuri uneori greu accesibile, sau la înaltimi mari.

Prelucratorul de hartie

 La maşina de preparat material

Un lucrator care prelucreaza hartia are datoria sa lucreze pe masinile care fabrica, reconditioneaza si fac alte munci de prelucrare a hârtiei, cartonului si a mucavalei.

Obligatiile includ:

- sa pregateasca materia prima si sa faca amestecurile corecte pentru fabricarea hârtiei, cartonului si a mucavalei – sa amestece si sa coloreze pasta de hartie pe diferite linii de productie
- sa lucreze la uscarea si finisarea acesteia
- sa lucreze la malaxoare
- sa lucreze la alte echipamente si masini pentru fabricarea si procesarea lemnului si a pastei de hârtie – sa opereze pe echipamentul de finisare a diferitelor tipuri de hârtie, carton si mucava.

Constructorul de schele

 Selectarea părţilor potrivite ale scheleiMunca unui schelar este de a ridica, dezasambla, adapta diferite tipuri de schele si alte structuri similare.

Schelarul calculeaza si selecteaza numarul de bare pentru schele, platforme, scânduri si alte materiale pentru ridicarea si fixarea anumitor schele – ridica, dezmembreaza si adapteaza diferitele tipuri de schele si structuri din otel în jurul sau in interiorul cladirii, asambleaza, dezasambleaza si adapteaza platforme fixe si mobile de toate felurile.