Archive for May, 2012

Medicul veterinar

Medicul veterinar are ca sarcini prevenirea, supravegherea si tratamentul animalelor si in general a bolilor acestora. El examineaza sanatatea animalelor domestice mici (pisici, caini, etc), dar si a celor mari (cai, vaci, porci, etc) si le prescrie medicamente. In cazul in care este nevoie, acesta opereaza animalele sau le pune membrele rupte in atele. De asemenea, acesta trebuie sa vaccineze, sa castreze si sa asiste la nastere, in cazul animalelor adulte.

Medicul veterinar isi desfasoara activitatea in cabinete de chirurgie veterinara, precum si pe teren.

Capitanul de nava

Capitanul de nava comanda echipajul de pe navele fluviale sau maritime si supravegheaza toate operatiunile de pe aceasta. El raspunde de securitatea navei, a  echipajului, a pasagerilor si a incarcaturii. Capitanul il reprezinta pe proprietarul navei in porturile straine, in tarile unde circula vaporul. Acesta isi desfasoara activitatea pe fluvii, mari sau oceane, in conditii de vreme schimbatoare si cu perioade lungi de deplasare, departe de casa.

Gradinarul

Gradinarul este persoana care cultiva si ingrijeste tot felul de legume, ciuperci, flori si plante decorative. El pregateste manual terenul pentru cultivat, prin sapare, greblare si insamantare. Se ocupa de fertilizare, plantarea si intretinerea pomilor fructiferi si arbustilor decorativi. De asemenea, gradinarul culege fructele si protejaza plantele de daunatori. O alta activitate a acestuia este plantarea si intretinerea gazonului pe terenurile de sport. Munca lui se desfasoara incepand de la sere, terenuri agricole, gradini, parcuri pana la baze sportive.

Pirotehnistul

Pirotehnistul executa focuri de artificiisi efecte pirotehnice.  El insoteste transportul de materiale pirotehnice de la depozit la beneficiar, la dus si la intoarcere. Acesta are in administratie depozitul de artificii si trebuie sa detina atestat de pirotehnist. De asemenea, el trebuie sa fie disponibil pentru deplasari in diferite locatii din toata tara si participa la concursuri de artificii nationale si international.

Motostivuitoristul

Motostivuitoristul asigura buna desfasurare a activitatilor de manipulare, transporta, incarca si descarca marfurile in depozit. El asigura stivuirea corecta a paletilor, ii incarca si descarca din mijloacele de transport. De asemenea, el intretine zilnic stivuitorul, participa la reparatii si revizii si este responsabil de starea tehnica a acestuia.

Acesta trebuie sa detina permis de conducere categoria B si certificat de motostivuitorist vizat de ISCIR.

Alpinistul Utilitar

Alpinistul utilitar este o meserie cautata in orasele mari unde exista zgarie-nori de sticla si multe reclame outdoor. El trebuie sa stea atarnat in coarda, la inaltimi foarte mari si monteaza, instaleaza, renoveaza, vopseste in domeniul constructiilor, precum si spala geamuri, intinde reclame pe cladiri sau ajuta la taierea copacilor inalti.

Pentru a ajunge alpinist utilitar, este necesar sa ai atestat de alpinist, cunostinte despre echipament, metode de siguranta si sa fii indemanatic.

Inginerul de sunet

Inginerul de sunet regleaza si opereaza cu echipament de sunet in sali de concert, teatre, studiouri de film, la radio si la emisiuni de televizune. El proceseaza si inregistreaza benzi audio vizuale pentru public (CD, video-caste etc.) dar si produse media cum ar fi jocurile pe calculator.

Inginerii de sunet sunt familiarizati cu proiectarea si exploatarea inregistrarii sonore, aranjarea microfoanelor si folosirea consolelor de dimensiuni mari si mici.

Muncitorul din industria energetica ajuta la repararea si instalarea liniilor electrice si a cablurilor si substatiilor de energie etc.

Obligatiile sale includ: ajutorul la lucrarile de reparatii, reconstructii si instalatii din substatiile electrice sau din apropierea lor, la piloni, cabluri ingropate sau suspendate, conductoare de caldura, la instalarea transformatoarelor, la instalarea centralelor si a statiilor de schimb.

Furniruitorul

Furniruitorul este cel care transforma lemnul in placaj / furnir, iar apoi lucreaza diferite produse din acest furnir.

In responsabilitatile sale intra: transformarea lemnului in placi de furnir, placaje sau alte produssemifabricate, prin exfoliere, taiere, presare, uscare si prin alte metode de tratament; sa întretina masinile si echipamentul folosit în procesul de fabricatie.

De obicei, acesta isi desfasoara activitatea in ateliere, in conditii de zgomot, praf si murdarie, precum si in miros de substante chimice.