Despre proiectul minier de la Rosia Montana si beneficiile acestuia pentru comunitatea locala din Muntii Apuseni (ma refer aici, indeosebi, la unul dintre cele mai importante beneficii, acela al crearii locurilor de munca) am vorbit in repetate randuri.

De data aceasta, va voi aduce in prim plan modul in care comunitatea apuseana constientizeaza importanta proiectului. Unul dintre oamenii care au luat contact cu industria mineritului inca de la varste fragede este presedintele Asociatiei Culturale a Maghiarilor din Abrud Lorand Kopenetz:

“Eu sunt fiul unui om care a lucrat toata viata cu cianura, acum e pensionar si poate povesti oricui cum s-a folosit cianura 50 de ani in Romania, fara ca nimeni sa moară din asta, desi standardele nu erau nici pe departe cele de azi. De aceea, ii acuz de ipocrizie pe toti cei care, sub pretextul grijii pentru mediu, se opun unui proiect industrial care va crea mii de locuri de munca, nu doar in Rosia Montana, ci si in Abrud – de unde sunt – in Campeni si in multe alte localitati din zona. Si suedezii sau finlandezii isi fac griji pentru cetatenii lor, dar autoritatile nordice autorizeaza in fiecare an cate o exploatare noua cu aceeasi tehnologie.”