Vorbeam ieri, intr-un articol, despre faptul ca mineritul este o meserie de aur, la propriu si la figurat, la Rosia Montana. Tradus, mineritul reprezinta o meserie fundamentala in localitatea din Muntii Apuseni. Iar cand vorbesc despre meserie fundamentala, ma refer la acea meserie fara de  care o zona nu se poate dezvolta.

Meserie fundamentala la Rosia Montana, meserie milenara

Mineritul este o meserie fundamentala la Rosia, mai ales prin prisma faptului ca ea este si o meserie milenara. La Rosia Montana, de peste 2000 de ani, mineritul reprezinta una dintre activitaile de baza, aceasta avand ca rezultat aparitia unor cariere si a unor vaste zone subterane insetate de galerii nesigure. Aceste galerii au generat si continua sa genereze ape acide, fapt pentru care, mai mult decat meserie fundamentala, mineritul trebuie sa devina unul responsabil.

De asemenea, mineritul de la Rosia reprezinta o meserie fundamentala, pentru ca ea garanteaza pentru locuitorii din zona locuri de munca, generand venituri. O meserie fundamentala aduce de la sine o evolutie pozitiva oricarei regiuni in care aceasta este practicata.