Mineritul modern reprezinta una dintre meseriile care vor sta la baza promovarii si implementarii dezvoltarii durabile in Romania. Iar aceasta poate fi practicata in minele din tara noastra, mai precis, mineritul modern a fost pusa pe agenda de discutii a binecunoscutului proiect Rosia Montana.

Ce inseamna mineritul modern la Rosia Montana?

In cadrul amplului proiect se dezvolta, la ora actuala, un plan de investire responsabila in comunitate: de la asistenta , monitorizare a procesului de relocare si stramutare, construire a unor cutii de colectare si linii telefonice de primire a sugestiilor si sesizarilor localnicilor, pana la organizarea unor consultari publice cu autoritatile locale, implementarea unui departament dedicat relatiilor cu intreaga comunitate si a unui birou de informare, orientare si consiliere pentru sateni. Pentru ca mineritul modern inseamna mai mult decat folosirea unor tehnologii avansate.Vorbeam intr-un articol anterior despre mineritul modern din aceasta zona, care va presupune implementarea unui sistem de management al cianurii foarte complex si bine integrat, pentru ca intreaga zona sa fie protejata si reabilitata la standardele corespunzatoare. Insa, mai mult decat atat, mineritul modern de la Rosia Montana va presupune si grija constanta fata de comunitatea bastinasa.
La Rosia, mineritul modern nu se va opri numai in aceste puncte. Comunitatea va primi sprijinul promis continuu, luandu-se in calcul formarea satenilor intr-un spirit antreprenorial care va dezvolta, in acelasi ritm constant, zona. Pentru ca mineritul modern este dovada unui spirit responsabil.